Συμβουλές και Tips από την Κατερίνα Χριστοδούλου για να βελτιώνεις άμεσα την γραφή σου

@the_feelologist

Η φιλόλογος και ποιήτρια Κατερίνα Χριστοδούλου μας συστήνει το εκπαιδευτικό προφίλ της στο instagram!

Με μοναδικό μεράκι και αξιοζήλευτη όρεξη για να μεταδώσει τις εκπαιδευτικές της γνώσεις, ακολουθώντας το @the_feelologist στο instagram θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι ότι είναι ένας άμεσος τρόπος στο να απορροφήσετε πολύ εύκολα όλα τα ορθογραφικά και συγγραφικά tips της Κατερίνας για να βελτιώσετε άμεσα την γραφή σας!

Είναι κοντά μας στο makestorytelling.com μέσα από μία αποκλειστική συνέντευξη παρουσιάζοντας την ηλεκτρονική της δράση αλλά και χρήσιμες συμβουλές εκμάθησης!

~

1. Γιατί κάποιος να κάνει follow στο προφίλ του instagram the_feelologist; Σε τι κοινό απευθύνεται;
Το @the_feelologist προκειται για ένα εκπαιδευτικό προφίλ, που παρέχει κανόνες, συμβουλές και tips για τη βελτίωση του γραπτού λόγου. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και των αρχαίων ελληνικών. Επίσης παρέχει tips για την διευκόλυνση των μαθητών στη μελέτη τους καθώς και διάφορα lives με εκπαιδευτική θεματολογία. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και σε ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν το λόγο και τις γνώσεις τους.
2. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που παρατηρείς σε βιβλία που έχουν εκδοθεί;
Τα περισσότερα λάθη αφορούν τα σημεία στίξης και την εναλλαγή πεζών-κεφαλαίων γραμμάτων. Πολύ συχνά παρατηρώ και τη χρήση ξενικών λέξεων χωρίς τη μετάφραση τους που δυσκολεύει στην ανάγνωση και στην κατανόηση.
3. Πόσο σημαντική είναι η ορθογραφική επιμέλεια σε ένα βιβλίο;
Είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι η ορθογραφία είναι το Α και το Ω στην ανάγνωση. Ποιος θα ήθελε να διαβάζει ένα βιβλίο ανορθόγραφο ;
4. Ένας συγγραφέας πρέπει απαραίτητα να είναι και φιλόλογος ή να έχει φιλολογικές γνώσεις;
 Όχι, φυσικά και δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγγραφή ενός βιβλίου η ιδιότητα του φιλολόγου. Εξάλλου, πολλοί διακεκριμένοι συγγραφείς δεν έχουν καμία επαφή με το χώρο και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το γεγονός τώρα, να θέλει κάποιος να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω σε φιλολογικά θέματα, εξαρτάται πάντοτε από τη θέληση του εκάστοτε συγγραφέα.  Σίγουρα όμως, ένας επαγγελματίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δομή του λόγου του!
5. Μπορείς να μας αναφέρεις κάποιες ενδεικτικές λέξεις που κάνουμε συχνά ορθογραφικά λάθη;
Το σαν, το δεν ή δε, το μην ή μη, η κατάληξη -ν φυσικά, το πολύ ή πολλή , το απλώς ή απλά, το ακόμα ή ακόμη, το ότι ή ο, τι, τα αριθμητικά και γενικά τα επιρρήματα.
6. Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι νέοι συγγραφείς; 
Ότι ο κάθε άνθρωπος/ συγγραφέας είναι μοναδικός, το ίδιο και το έργο του. Να αποφεύγουν τη μίμηση και την αντιγραφή και με ταπεινότητα και σεβασμό προς τον αναγνώστη και τους ομοτέχνους τους να προσφέρουν το δικό τους λιθαράκι στο χώρο της λογοτεχνίας.
7. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές συμβουλές για κάποιον που θέλει να κάνει τον πρώτο του ορθογραφικό έλεγχο σε ένα κείμενο ή βιβλίο του;
Προσωπικά εκτυπώνω το κείμενο για να το έχω οποιαδήποτε στιγμή θελήσω μπροστά μου. Αποφεύγω την επιμέλεια μέσω οθόνης, διότι πολλές φορές χάνω λέξεις και λάθη. Αρχίζω να διαβάζω το κείμενο, παράγραφο- παράγραφο όπως θα έκανε και ο αναγνώστης. Έτσι μπορώ ευκολότερα να διακρίνω λάθη στην έκφραση και στο ύφος και να διορθώσω τα σημεία στίξης. Μόλις ολοκληρώσω την ανάγνωση το ξαναπιάνω από την αρχή. Εστιάζω τώρα στους διαλόγους και ελέγχω αν όντως έχω καταφέρει να προσδώσω το ύφος και τον τόνο που θα ήθελα εγώ. Ο κάθε ήρωας είναι ξεχωριστός και έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ταιριάζει με τα λεγόμενα του κειμένου ή κάπου χάνεται το νόημα και η προσωπικότητα ; Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσω εκεί. Τέλος, δίνω έμφαση στη συνολική δομή και συνοχή του κειμένου και των γεγονότων. Εάν πλατιάζω σε κάποια σημεία ή ξεφεύγω, διορθώνω το λόγο μου. Σε περίπτωση βέβαια, που αντιμετωπίζεις δυσκολίες, εύλογο θα ήταν να ζητήσεις βοήθεια από έναν φιλόλογο επιμελητή.
8. Πόσο σημαντικό είναι το να παραμένουμε ενεργοί αναγνώστες;
Θεωρώ πως αυτό έχει να κάνει με το πόσο θέλουμε να εξελίξουμε τον εαυτό μας πνευματικά. Προσωπικά,  συνειδητά επιλέγω να παραμένω ενεργή αναγνώστρια, με κάποια διαλείμματα λόγω υποχρεώσεων, όταν  αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η ανάγνωση κάθε βιβλίου έχει κάτι να σου δώσει. Γνώσεις, εμπειρίες, όνειρα, μαγεία ;
9. Ποια είναι τα πρώτα βιβλία που μπορεί να αγοράσει κάποιος για να βελτιώσει την γραφή του στον ορθογραφικό έλεγχο; 
Κυκλοφορούν πολλά βιβλία στο εμπόριο ή και ηλεκτρονικά σχετικά με τη συγγραφή και την επιμέλεια ενός έργου. Μπορείς και εσύ ο ίδιος/α να πλοηγηθείς στο διαδίκτυο και να βρεις ο, τι σε βολεύει και σε βοηθάει. Προσωπικά, ανατρέχω σε βιβλία γραμματικής και σχολικά εγχειρίδια.
10. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια στον instagrammiko κόσμο του feelologist; Τι να περιμένουμε; 
Υπάρχουν πολλές ιδέες και σχέδια για το μέλλον του @the_feelologist και όχι μόνο στον εκπαιδευτικό τομέα. Με καθαρό μυαλό και σύνεση, θα οργανώσω το περιεχόμενο μου για να μπορέσω να δώσω στον κάθε άνθρωπο αυτό που πραγματικά θα ήθελα και η ίδια. Όχι απλή συσσωρευμένη γνώση, μα πάνω από όλα ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον.
~
~
– Για
Η Γκεμίση Βούλα κατάγεται από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Μεγάλωσε και ζει μόνιμα στη Σητεία Κρήτης. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση της με τη συγγραφή μέσα από διαφορετικές κατηγορίες ιστοριών. Οι ιστορίες της αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από το κοινό και το πρώτο έντυπο βιβλίο της έρχεται με τίτλο «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ!». Ακολουθεί το δεύτερο σε σειρά έντυπο βιβλίο της με τίτλο «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου», μία σειρά από e-books, καθώς και δωρεάν διαθέσιμα μυθιστορήματα, διηγήματα & Short Stories.