Βούλα Παπατσιφλικιώτη: Μέσα Από Τα Μάτια Της Ζωής

Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Βούλα Παπατσιφλιώτη

Βούλα Παπατσιφλικιώτη – Συγγραφέας

Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει και
δραστηριοποιείτε μέχρι και σήμερα. Είναι Δημοσιογράφος (μέλος του
Παγκόσμιου Οργανισμού Δημοσιογραφίας F.I.J.E.T.),δημιουργός και
διαχειρίστρια της καλλιτεχνικής σελίδας “Duende-Art”, Παιδαγωγός και
Συγγραφέας. Το παραμύθι της με τίτλο «Μάθε τον Φόβο να νικάς!»
επανακυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ελκυστής. Το 2020
μεταφράστηκε στα Αγγλικά και κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδοτικό σε Ελλάδα
και Κύπρο.
Συμμετέχει με διηγήματα της στις συλλογές διηγημάτων «Θέρος και Θεριά»
(Εκδόσεις Ανάτυπο 2016) , «Οδός Αμαρτίας αριθμός 12» (Εκδόσεις Ανάτυπο
2018) & «Συνέβη στη Θεσσαλονίκη» (Εκδόσεις Ελκυστής, 2023).
Είναι δημιουργός-δημοσιογράφος-διαχειρίστρια της καλλιτεχνικής σελίδας
Duende-Art (www.duende-art.com).

***

voula papatsiflikiwti

Τι σας οδήγησε στην συγγραφή;

Την ενασχόλησή μου με την συγγραφή την χρωστάω στον αδερφό μου. Μου είχε πει κάποια στιγμή να μην αφήνω τις σκέψεις μου να χάνονται και να τις καταγράφω κάπου. Έτσι ξεκίνησα τις απόψεις, τα όνειρα και τις σκέψεις μου να τα κάνω λέξεις πάνω στο χαρτί και νοητά καραβάκια γεμάτα ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο!

 

Πείτε μας με λίγες λέξεις ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της ιστορίας σας;

Ποτέ δεν ξέρεις το αύριο τι θα σου φέρει!

 

Στο μυθιστόρημα σας «Μέσα από τα μάτια της Ζωής» γεννιέται ένας απαγορευμένος έρωτας. Με ποια χαρακτηριστικά ο απαγορευμένος έρωτας της ιστορίας σας μπορεί να γοητεύσει τον αναγνώστη;

Γνωρίζεις καλύτερα ένα συναίσθημα όταν καλείται να υπερπηδήσει εμπόδια. Βλέπεις το μεγαλείο και την δυναμική του. Μπορεί η απαγορευμένη ερωτική ιστορία του βιβλίου να αποτελέσει κίνητρο ή έμπνευση για τους αναγνώστες ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον μαγικό κόσμο του έρωτα και να εξωτερικεύσουν κάποια συναισθήματα και σκέψεις τους!

 

Αναφέρεστε σε μία δύσκολη εποχή, το 1955 και στην μελανή περίοδο της προσφυγιάς που αφορά την Κωνσταντινούπολη. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην συγκεκριμένη επιλογή;

Καταρχάς μέσα από την Λογοτεχνία μπορούν να σμίξουν η Ιστορία με την Λαογραφία! Πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, το χθες μας με λίγα λόγια για να μπορούμε να “χτίσουμε” όσο πιο γερό γίνεται το σήμερα και το αύριο μας. Τα άσχημα γεγονότα του ’55 δεν επηρέασαν μόνο τους Ρωμιούς της Πόλης, αλλά και όλο τον Ελληνισμό. Η φοβερή “νύχτα των κρυστάλλων ” και τα χρόνια που επακολούθησαν έντυσαν με τον μανδύα της προσφυγιάς και μετακίνησαν αρκετούς ανθρώπους από την Κωνσταντινούπολή στην Ελλάδα. Ήρθαν κοντά και καλέστηκαν να συνυπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και διαφορετικά ήθη και έθιμά. Είναι μια πτυχή της ιστορίας που πρέπει να ακουστεί με τον ανάλογο σεβασμό.

Ήταν μια πρόκληση για εμένα να αναδείξω τις όμορφες στιγμές των Ρωμιών της Πόλης αλλά και την μαύρη σελίδα των Σεπτεμβριανών, μέσα από μυθιστορηματική διήγηση και όχι ένα ιστορικό έργο. Ελπίζω να τα κατάφερα!

βούλα παπατσιφλικιώτη

 

Πόσο δύσκολο είναι για έναν συγγραφέα να μπαίνει στη διαδικασία να κάνει ιστορική αναδρομή; Σας δυσκόλεψε η ερεύνα στο έργο σας;

Πιστέψτε με είναι ένα όμορφο και συνάμα ιδιαίτερο ταξίδι. Όταν ξεκινάς την αναζήτηση δεν γνωρίζεις που θα σε οδηγήσει και τι θα αποκομίσεις. Κάθε ανακάλυψη είναι και μια γνώση που ανατρέπει τα δεδομένα σου. Θέλεις να μάθεις όλο και περισσότερα πρώτα για εσένα και στην συνέχεια για τους αναγνώστες σου.

 

Αν έπρεπε να μας πείτε τα πιο δυνατά σημεία της συγγραφικής σας εμπειρίας μέσα από τη δημιουργία αυτού του έργου, ποια θα ήταν αυτά;

Η συγγραφή του συγκεκριμένου έργου διήρκησε επτά ολόκληρα χρόνια. Η πιο έντονη εμπειρία που έζησα αυτά τα χρόνια με το παρόν βιβλίο είναι το λογοτεχνικό ταξίδι. Δημιούργησα τους ήρωες του βιβλίου και τους άφησα να πάρουν να ηνία της ιστορίας. Αυτοί καθοδηγούσουν τα χέρια μου στο πληκτρολόγιο και αποφάσιζαν για την εξέλιξη της ιστορίας. Ανακάλυπτα μαζί τους τις γωνίες της λατρεμένης μου Πόλης και την ιστορική πορεία των Ρωμιών. Ομολογώ ήταν ένα ταξίδι που δεν ήθελα να τελειώσει!  

 

Σαν αναγνώστρια, ποια λογοτεχνικά είδη βιβλίων προτιμάτε;

Επιλέγω τα λογοτεχνικά έργα που μέσα στις σελίδες τους φωλιάζουν δυνατά συναισθήματα.

 

Ποιες είναι οι συγγραφικές σας φιλοδοξίες;

Στόχος μου είναι μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και την φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!

 

Γιατί ο αναγνώστης πρέπει να διαβάσει το βιβλίο σας;

 Μέσα από τις σελίδες ενός ιδιαίτερου βιβλίου ταξιδεύουμε στην Πόλη των χρωμάτων, των αρωμάτων, των ήχων και εικόνων! Ανακαλύπτουμε το παρελθόν και το παρόν της πλανεύτρας αυτής πόλης. Επίσης, μέσα από τα μάτια της Ζωής, της ηρωίδας του βιβλίου, μπορούμε να δούμε την δικιά μας ζωή με διαφορετική ματιά!

 

Δώστε μας μία ευχή για το 2024!

 Όλοι έχουν “εγκλωβιστεί” σε διαδικτυακούς χώρους και κόσμους μακριά από την ζεστασιά του αληθινού. Ας κάνουμε μια “αποσύνδεση” στo ψεύτικο και ας κοιτάξουμε τον συνάνθρωπο που έχουμε δίπλα μας! Όσο και να φαίνεται δύσκολο ας βάλουμε την ανθρωπιά, την σκέψη και την γνώση μπροστά και όλα θα γίνουν. Με το «μαζί» και όχι το «εγώ» μπορούμε να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο! 

 

βούλα παπατσιφλικιώτη

ΠΑΤΑ ΕΔΩ & ΒΡΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όπως σου ξαναείπα ψυχούλα μου η ζωή είναι ένα συνεχόμενο ταξίδι, με εναλλαγή προσώπων και καταστάσεων. Όπως αυτή η πόλη, η ομορφότερη όλων των πόλεων. Στέκει, αντέχει, γοητεύει και προχωράει. Σαν και την ψυχή της Ρωμιοσύνης, η καρδιά της θα χτυπάει πάντα σε κάθε σοκάκι. Οι Ρωμιοί της πόλης είναι σαν τους γλάρους της, όσο και να πετάξουν πάντα θα γυρνούν εδώ και ποτέ δε θα λησμονούν αυτά τα χώματα, που τους τα στέρησαν άδικα αλλά δεν τα ξερίζωσαν από την ψυχή τους. Αυτή η αγάπη περνάει από γενιά σε γενιά, όπως ένα τραγούδι που μπορεί κάποτε να ξεχαστούν οι στίχοι αλλά η μελωδία θα στοιχειώνει όλο σου το είναι.

Ανάμεσα στα πολίτικα γλέντια και τις βεγγέρες γεννιέται ένας απαγορευμένος έρωτας. Μια πυρκαγιά κάνει στάχτη την αγάπη και το όνειρο. Τα πρέπει ισοπεδώνουν τα θέλω στη ζωή μιας γυναίκας. Το φοβερό πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 την ντύνει με τον μανδύα της προσφυγιάς ξεριζώνοντάς τη μια για πάντα από τη λατρεμένη της Κωνσταντινούπολη.

Μια νεαρή γυναίκα στο σήμερα μέσα σε μια μέρα βλέπει τη ζωή της να γκρεμίζεται. Έχοντας σαν πυξίδα ένα ημερολόγιο, δύο γαμήλια στέφανα και ένα ιδιαίτερο μενταγιόν ξεκινάει ένα ταξίδι αναμνήσεων και αποκαλύψεων, με τους ήχους, τα χρώματα και τα αρώματα της πλανεύτρας Πόλης να συντροφεύουν τα βήματά της.  Και εκεί που θα πει ότι τα έχει δει όλα θα έρθει η πονηρή ζωή με σύμμαχο τον έρωτα να ανατρέψουν τα σχέδιά της, το σήμερα και το αύριό της.

Η Γκεμίση Βούλα κατάγεται από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Μεγάλωσε και ζει μόνιμα στη Σητεία Κρήτης. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση της με τη συγγραφή μέσα από διαφορετικές κατηγορίες ιστοριών. Οι ιστορίες της αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από το κοινό και το πρώτο έντυπο βιβλίο της έρχεται με τίτλο «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ!». Ακολουθεί το δεύτερο σε σειρά έντυπο βιβλίο της με τίτλο «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου», μία σειρά από e-books, καθώς και δωρεάν διαθέσιμα μυθιστορήματα, διηγήματα & Short Stories.