Πολύτιμες συμβουλές από τον συγγραφέα και επιμελητή Βαγγέλη Ιωσηφίδη

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ: ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ!

Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ:

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΤΑ ΕΔΩ!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΤΑ ΕΔΩ!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΤΑ ΕΔΩ!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΤΑ ΕΔΩ!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι πολύτιμες συμβουλές του για το πως χειρίζεται την επιμέλεια των βιβλίων!

 

  • Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζεις όταν πέφτει ένα βιβλίο στα χέρια σου για επιμέλεια;

Πάντα κοιτάζω τη γενική εικόνα. Η καλή/κακή χρήση της γλώσσας φαίνεται εξαρχής. Μετά την ανάγνωση τριών-τεσσάρων σελίδων, ξεχωρίζουν τα προφανή ορθογραφικά λάθη, η σωστή ή όχι σύνταξη και η σχέση με τη στίξη. Γνωρίζω τι έχω να αντιμετωπίσω.

 

  • Ποιο είναι το κυριότερο σημείο που πρέπει να προσέξει ένας νέος συγγραφέας στο βιβλίο του;

Να είναι γραμμένο σωστά κι ευανάγνωστα. Η γλώσσα είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας με τον αναγνώστη. Ακόμα και η καλύτερη ιστορία μπορεί να καταβαραθρωθεί, αν είναι γραμμένη με λάθος τρόπο.

 

  • Τι είναι πιο σημαντικό; Η ορθογραφική επιμέλεια ή η νοηματική; 

Η καθεμία έχει τη σημασία της. Ως προσθήκη στην προηγούμενη απάντηση, αναφέρω ότι το νόημα πολλές φορές είναι πολύ διαφορετικό στην πράξη από αυτό που έχει ο συγγραφέας στο μυαλό του. Γι’ αυτό η ματιά από έναν εξασκημένο επιμελητή είναι απαραίτητη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο ή αυτονόητο. Συνεπώς, αν η σωστή χρήση της γλώσσας είναι το Α, το νόημα είναι το Β.

 

  • Ένας επιμελητής επιβάλλεται να έχει τον πλήρη έλεγχο ενός κειμένου ή αυτό είναι κομμάτι που πρέπει να έχει αποκλειστικά ο συγγραφέας για το έργο του;

Ο επιμελητής πρέπει να έχει κατά νου πως δεν πρόκειται για δικό του έργο. Αν και υπάρχουν σημεία στα οποία οφείλει να πείθει και να επιβάλλεται στον συγγραφέα, πολλές φορές χρειάζονται απλώς συμβουλές, προτροπές και εξηγήσεις προς εκείνον. Ειδικά σε θέματα πλοκής, θεωρώ αδιανόητο να παρεμβαίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα. Είναι μια σχέση συνεργασίας, πάνω απ’ όλα.

 

  • Πότε ένας επιμελητής μπορεί να μη δεχτεί την επιμέλεια ενός βιβλίου;

Ένα κακογραμμένο βιβλίο χρειάζεται να γραφτεί από την αρχή, προφανώς. Δεν είναι έτοιμο για έκδοση, συνήθως λόγω λαθών και ελλείψεων. Ο επιμελητής εξηγεί στον συγγραφέα τι έχει πάει στραβά, τι χρειάζεται δουλειά και του ζητάει να το ξαναγράψει. Προσωπικά, υπάρχουν είδη βιβλίων που προτιμώ να μην αναλαμβάνω, αν και καλογραμμένα. Για παράδειγμα, συγκεκριμένα είδη τρόμου. Αυτά αποτελούν την εξαίρεση. 

 

  • Γιατί η δουλειά ενός επιμελητή κρίνεται απαραίτητη για την επιμέλεια ενός βιβλίου;

Διότι ο ίδιος ο συγγραφέας αγαπάει υπερβολικά το έργο του. Έχει δεθεί μαζί του και πολλάκις δεν μπορεί να σβήσει ή να αλλάξει κάτι. Το παίρνει προσωπικά και δικαιολογεί πολλές λανθασμένες αποφάσεις. Ένας αντικειμενικός κριτής φυσικά θα λειτουργήσει ορθότερα.

 

  • Έχει πέσει στα χέρια σου βιβλίο που να είναι άρτια συγγραφικά δομημένο ενώ ο συγγραφέας να πιστεύει ότι δεν έχει κάνει τόσο σωστή δουλειά; 

Συνήθως συμβαίνει το εξής οξύμωρο: ένας συγγραφέας που γράφει σωστά, έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ενώ βλέπω ένα πολύ καλό έργο, εκείνος επιμένει πως είναι κακογραμμένο και γεμάτο λάθη, φέρνοντας ασήμαντα παραδείγματα. Ναι, μου έχει συμβεί. Εκεί χρειάζεται ο επιμελητής να λειτουργήσει συμβουλευτικά και -γιατί όχι;- ως ψυχολόγος, τρόπον τινά. Επίσης, συμβαίνει το αντίθετο: συγγραφείς που δεν είναι έτοιμοι να εκδώσουν, τείνουν να μην αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Ακόμα και με επεξηγήσεις και επισημάνσεις, επιμένουν αλαζονικά στον δικό τους τρόπο. Εκεί ο επιμελητής σηκώνει τα χέρια ψηλά.

 

  • Ποια είναι τα 3 πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει κάνει ο συγγραφέας πριν δώσει το βιβλίο του για επιμέλεια.

Το βασικότερο, να είναι σίγουρος ότι η μορφή του έργου του είναι η τελική. Έχω αναλάβει βιβλία όπου, μετά τη διόρθωση και επιμέλεια, ο συγγραφέας επιμένει να προσθέσει δικά του κομμάτια, κεφάλαια, να αλλάξει χαρακτήρες και πλοκή, άσχετα με τις δικές μου συστάσεις. 

Έπειτα, να είναι έτοιμος να διορθωθεί. Υπάρχουν συγγραφείς αμετακίνητοι, αλαζόνες, που στην ουσία δε θέλουν να δεις τα λάθη τους, αλλά να επιβεβαιώσεις το αλάθητό τους. Ξινίζουν στις αλλαγές. Συνήθως έχουν τρομερά λάθη και η αλαζονεία αυτή βγαίνει στο ίδιο το έργο.

Τέλος, να μην είναι φτερό στον άνεμο. Χρειάζεται και η αυτοπεποίθηση. Ο επιμελητής χρειάζεται έναν συνεργάτη που βλέπει με καλό μάτι το έργο του. Η διόρθωση να λογιάζεται ως διόρθωση, η σύσταση ως σύσταση και η συζήτηση ως συζήτηση. Έχω βρεθεί στη θέση να προτείνω κάτι σε έναν συγγραφέα ευγενικά κι εκείνος να αγχώνεται και να μου ζητάει να αλλάξουμε αυτό το κομμάτι ριζικά, μαζί με άλλα δύο-τρία παρεμφερή. Είναι ακριβώς η αντίθετη περίπτωση από την παραπάνω. 

 

  • Λογοτεχνία γράφουν όλοι οι συγγραφείς ή ο όρος αυτός διαφοροποιείται τελικά στο συγγραφικό χώρο για έναν επιμελητή;

Συνήθως μιλάμε για λογοτεχνία όταν αναφερόμαστε στην επιμέλεια, όμως όχι αποκλειστικά. Εξετάζω και βιβλία μη λογοτεχνικά, άρθρα, μελέτες κι εργασίες. Υπάρχουν κάποιοι διαφορετικοί κανόνες εκεί, ξεκινώντας από τη στίξη. Είναι μια άλλη διαδικασία, από την οποία δε λείπει η γοητεία.

 

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Βαγγέλη Ιωσηφίδη; 

Στο θέμα της επιμέλειας, θέλω να ασχοληθώ με περισσότερα είδη βιβλίων, να προβληματιστώ, να πάρω αποφάσεις (πολλές φορές είναι δύσκολες και τις θυμόμαστε μετά), να τριφτώ κι άλλο με τον χώρο. Παρεμφερής στόχος είναι να δημιουργήσω το δικό μου εργαστήρι συγγραφής, όπου θα διδάσκω θέματα διόρθωσης, επιμέλειας, αρθρογραφίας και κοσμοπλασίας. Συγγραφικά, θέλω να εκδοθεί η σειρά φαντασίας μου «Η Γη των Αμόλυντων». Για μετά έχω πολλά σχέδια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θέλω να σταματήσω να γράφω. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΑ 5 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑ – ΠΑΤΑ ΕΔΩ!

➡️Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο μοιράσου μαζί μας τις σκέψεις σου σε σχόλια ή αντιδράσεις! ?

 

 

Η Γκεμίση Βούλα κατάγεται από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Μεγάλωσε και ζει μόνιμα στη Σητεία Κρήτης. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση της με τη συγγραφή μέσα από διαφορετικές κατηγορίες ιστοριών. Οι ιστορίες της αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από το κοινό και το πρώτο έντυπο βιβλίο της έρχεται με τίτλο «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ!». Ακολουθεί το δεύτερο σε σειρά έντυπο βιβλίο της με τίτλο «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου», μία σειρά από e-books, καθώς και δωρεάν διαθέσιμα μυθιστορήματα, διηγήματα & Short Stories.