Μαρία Τσαβαλά: Ακατέργαστο Διαμάντι

ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ της ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΒΑΛΑ

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!

1. Τι σε οδήγησε στη συγγραφή;

Μια τόσο συνηθισμένη και κλισέ ερώτηση, που, ωστόσο, η απάντηση για τον κάθε δημιουργό διαφέρει, κρύβοντας μια σπουδαία ιστορία. Γιατί η συγγραφή αυτό είναι• είναι ιστορίες ξεσπάσματος! Εγώ, έτσι τις ονομάζω. Πρόσωπα και καταστάσεις που κρύβουν μια πτυχή του εαυτού μας, μια δύναμη και αδυναμία που δε θελήσαμε ή δεν μπορέσαμε ποτέ να ακολουθήσουμε στο εκατό τοις εκατό του. Οπότε, για μένα αυτό είναι η συγγραφή. Λύτρωση. Καθάρισμα της ψυχής, και αυτός ήταν ο λόγος που στράφηκα σε εκείνη, μια περίοδο της ζωής μου, μοναχική και δύσκολη… Που η σωτηρία έμοιαζε αδύνατη. Και έπλασα έναν δικό μου κόσμο, να με προστατέψει και να μου γνωρίσει νέους φίλους. Τους ήρωές μου! Η θέληση τού να τα καταφέρω, λοιπόν, ήταν ο λόγος που ξεκίνησα να γράφω. Να σηκωθώ και να μην ξαναπέσω ποτέ.

2. Υπήρξε κάποιο σημείο στην ιστορία που σε δυσκόλεψε περισσότερο;
Επειδή το Ακατέργαστο Διαμάντι ήταν το πρώτο βιβλίο που έγραψα και ήμουν τελείως άπειρη, συνάντησα αμέτρητες δυσκολίες, όπως είναι φυσιολογικό. Όμως, πριν το στείλω για αξιολόγηση, μετά από πολλά χρόνια, το επιμελήθηκα και ομολογώ πως ένιωσα τόσο κοντά με τους ήρωες και τη γνωστή, πλέον, πλοκή του βιβλίου, που τολμώ να πω πως δε σκόνταψα πουθενά! Το μόνο που πρόσεξα περισσότερο, ήταν οι πιο σκληρές και βίαιες σκηνές, που ήθελα να δοθούν με σεβασμό προς τον αναγνώστη, χωρίς να προσβληθεί κανένας, να μην περάσω λάθος μηνύματα.

3. Από πού εμπνεύστηκες την ιστορία αλλά και τον τίτλο του βιβλίου σου;
Από την ίδια τη ζωή! Το έχω αναφέρει και άλλη φορά, το Ακατέργαστο Διαμάντι περιέχει σκηνές αληθινές, που όσο και αν κάπου φάνηκαν υπερβολικές, δε γινόταν να τις αλλάξω για αυτό τον λόγο. Για να κρατήσουν την αυθεντικότητά τους, επειδή βασίζονταν σε αληθινά γεγονότα, ωστόσο, στο σύνολο δεν είναι αληθινή ιστορία! Το επάγγελμα που ασκούσα πριν έξι χρόνια, μου επέτρεψε να γίνω θεατής σε παρόμοιες καταστάσεις και προσωπικότητες, βοηθώντας την πένα μου, να κλέψει στιγμούλες και να τις αποτυπώσει στο χαρτί. Όσο για τον τίτλο, έχω να σου πω, πως ο αρχικός ήταν διαφορετικός. «Μια ζωή σαν τη δική του» λεγόταν. Τον τωρινό τον εμπνεύστηκα επιμελώντας το κείμενο, μέσα από τα λεγόμενα του κεντρικού ήρωα, του Εράστ, που θεωρούσε διαμάντι στον χορό -και όχι μόνο- την Αννέτα! Ένα διαμάντι που έψαχνε τον δαμαστή του…

4. Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά με την πρωταγωνίστριά σου που θα ήθελες να τα μοιραστείς μαζί μας;
Να μια ωραία ερώτηση που έχω σκεφτεί πολλές φορές! Φυσικά και έχω κοινά με την Αννέτα! Όπως και με κάθε κεντρικό ήρωα του εκάστοτε βιβλίου που πλάθω! Κάθε ήρωάς μου, έχει λίγο απ΄τη Μαρία.

Η Αννέτα συγκεκριμένα, μου θυμίζει την εφηβεία μου, την απερισκεψία και την επιπολαιότητά μου. Βέβαια, η μικρή μου, κάπου ξέφυγε με τον τόσο αυθορμητισμό και την τόση ξεροκεφαλιά της, αλλά δεν παύει να έχει κομμάτια του εαυτού μου, και, αν και σε πολλές φάσεις με νευρίασε, είχα τη δυνατότητα να μπω στη θέση της και να τη νιώσω δικαιολογώντας την. Το ξέρω πως πολλοί αναγνώστες θύμωσαν μαζί της, ή τη λυπήθηκαν, ή δεν τους άγγιξε ποτέ, μα εγώ την αγάπησα. Και τη θαύμασα… Όπως θαύμασα, κάποτε, και εμένα…

5. Τι πιστεύεις ότι κάνει έναν συγγραφέα επιτυχημένο;
Το πάθος! Όταν γράφει για εκείνον. Όταν γράφει για να ξαλαφρώνει. Όταν παραμένει αυθεντικός και δεν ακολουθεί καμία μόδα. Όταν μένει αναλλοίωτος και δεν επιτρέπει στον ανταγωνισμό να τον παρασύρει. Επιτυχημένος συγγραφέας δεν είναι εκείνος που πουλάει, μα εκείνος που ο κόσμος, όταν τον διαβάζει αισθάνεται. Ανατριχιάζει και ερωτεύεται. Δεν είναι δύσκολο να γράψεις ένα βιβλίο. Δύσκολο είναι να γίνεις ένα με αυτό και να δώσεις κάθε στάλα ψυχής. Μόνο η αγάπη σε ανεβάζει ψηλά. Όλα τ΄άλλα, κάποια στιγμή σβήνουν και η μαγεία χάνεται.

ΔΕΣ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ”

 

EXTRA BONUS: 

**Η Μαρία Τσαβαλά μας αφηγείται το αγαπημένο της απόσπασμα από το βιβλίο της!

***Διαγωνισμός στο Instagram – Διεκδίκησε ένα αντίτυπο “Ακατέργαστο Διαμάντι”!

****Δες τις 5 Αγαπημένες Βιβλιοπροτάσεις της Μαρίας Τσαβαλά!

 

➡️Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο μοιράσου μαζί μας τις σκέψεις σου σε σχόλια ή αντιδράσεις!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Γκεμίση Βούλα κατάγεται από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Μεγάλωσε και ζει μόνιμα στη Σητεία Κρήτης. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση της με τη συγγραφή μέσα από διαφορετικές κατηγορίες ιστοριών. Οι ιστορίες της αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από το κοινό και το πρώτο έντυπο βιβλίο της έρχεται με τίτλο «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ!». Ακολουθεί το δεύτερο σε σειρά έντυπο βιβλίο της με τίτλο «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου», μία σειρά από e-books, καθώς και δωρεάν διαθέσιμα μυθιστορήματα, διηγήματα & Short Stories.