ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ – Αφιέρωμα Σε Έλληνες Συγγραφείς 2022

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 2022

 ΈΤΟΣ 2022

 

Με την έναρξη της χρονιάς, το 2022 με βρίσκει να θέτω νέους στόχους. Μέσα στην προσωπική ανασυγκρότηση λοιπόν και στην αναπροσαρμογή πολλών σκέψεων μου ήταν και η δημιουργία αυτής εδώ της ενότητας στο κανάλι μου στο YouTube.

Με γνώμονα την αγάπη προς την συγγραφή αλλά και την έντονη ανάγκη να μπω πιο ενεργά στη διαδικασία στήριξης της ελληνικής λογοτεχνίας, σκέφτηκα κάθε χρονιά – εκτός από όλα τα άλλα βίντεο – να συμπεριλάβω μία ενότητα στο κανάλι μου αφιερωμένη αποκλειστικά στην βιβλιογραφία ενός συγκεκριμένου Έλληνα συγγραφέα.

Κάθε χρόνο λοιπόν θα μπαίνω στη διαδικασία να επιλέγω την βιβλιογραφία ενός Έλληνα συγγραφέα και να προωθώ τα βιβλία του σταδιακά μέσα από βίντεο που θα είναι αφιερωμένα σε εκείνον και τα έργα του.

Ξεκινάμε λοιπόν αυτή τη χρονιά (2022) μπαίνοντας στη διαδικασία να ξεψαχνίσουμε την βιβλιογραφία του αγαπημένου και πολυβραβευμένου συγγραφέα Γιώργου Γιώτσα.

Στο πρώτο βίντεο – αφιέρωμα λοιπόν προς έκπληξη μου εκτός από την πλούσια βιβλιογραφία του Γιώργου και μετά από επικοινωνία που είχα μαζί του, διαπίστωσα ότι η υποψία ότι οι συγγραφείς αφήνουμε τελικά μεγάλα κομμάτια της αλήθειας μας αποτυπωμένες στο χαρτί είναι πέρα για πέρα αληθινή. Απόδειξη ότι ο Γιώργος ακόμα και από την σύντομη επικοινωνία μας διατηρούσε την ευγένεια, την απλότητα αλλά και την μεγαλοπρέπεια που διακρίνει κανείς μέσα από τη γραφή του!

Αυτή την ενότητα ξεκίνησα ήδη να την απολαμβάνω περισσότερο. Επειδή η αναζήτηση, η ανακάλυψη αλλά και η διαδικασία παρουσίασης γίνεται με σκοπό να συναντήσουμε Ελληνικές πένες που γράφουν ιστορίες με κατάθεση ψυχής!

Το έργο του Γιώργου λοιπόν είναι πολύπλευρο. Όπως οφείλει να έχει στην συλλογή του κάθε συγγραφέας που πειραματίζεται πρώτα με τις εσωτερικές του φωνές και έπειτα με τα έργα του. Θα συναντήσουμε τους ήρωες των βιβλίων του, θα ταξιδέψουμε παρέα μέσα από την συγγραφική του περιουσία και θα μάθουμε περισσότερα για όλα όσα κρύβονται πίσω από τις σελίδες και τις λέξεις των ιστοριών του.

(Οι βιβλιοσχολιασμοί και τα κείμενα γράφονται αποκλειστικά από εμένα και απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή αντιγραφή αυτών για χρήση χωρίς την άδεια μου)

Ας ξεκινήσουμε…

 

 

~ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΣΟΚΑΚΙ ~ 

ΒΡΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ!

Περίληψη:

Το διήγημα αρχίζει με τη δολοφονία της Αρετής που όμως δεν συντάραξε το χωριό Πλατανιά γιατί δράστες ήταν τα αλαζονικά παιδιά του εύπορου εμπόρου Μηλιώση, αλλά και γιατί το θύμα ήταν μία «καθυστερημένη». Κι ενώ συλλογικά ο θάνατος του κοριτσιού αποδίδεται σε δυστύχημα, ο δεκατριάχρονος Ζήσης «πνίγεται». Έχει και εκείνος έναν αδελφό που πάσχει από ψυχικό νόσημα, έναν αδελφό που ουρλιάζει τις νύχτες και ζει δεμένος με λουριά σε μια σοφίτα.
Ο Ζήσης βρίσκει παρηγοριά στη μουσική, στην οποία τον μυεί η μητέρα του, μέχρι που θα ακούσει από τη βασανισμένη γιαγιά του μία μαρτυρία για κάτι που η ίδια είδε στο μακρύ σοκάκι, τον στενό δρόμο που ενώνει την πλατεία του χωριού με το νεκροταφείο. Η γιαγιά τον προειδοποιεί να μην ανταποκριθεί αν ακούσει το κάλεσμα, τη νύχτα με το ολόγιομο φεγγάρι.
Αλλά το κάλεσμα θα το ακούσει άλλος.

**********************************

Βιβλιοσχολιασμός:

Ένα δεκατριάχρονο αγόρι, ο Ζήσης, νιώθει ότι ακροπατεί σε έναν ολοζώντανο εφιάλτη.

Οι σκέψεις πάντοτε διεκδικούν το δικό τους χωροχρόνο. Σκιαγραφούν, μουτζουρώνουν και στοιχειώνουν την παιδική ύπαρξη. Τα παιδιά χτίζουν νοερά το δικό τους μικρόκοσμο. Οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις. Το καλό και το κακό γίνονται φίλοι, σύμμαχοι αλλά και εχθροί. Ανάλογα με το ποια χέρια θα αγκαλιάσουν συγκεκριμένες πράξεις. Ένα παιχνίδι, μία λογική και μία προσαρμοσμένη κοινωνία στο να σιωπά. Όλα μοιάζουν να γυρνάνε σε ένα πολύχρωμο καρουζέλ συναισθημάτων. Στροβιλίζουν την ρατσιστική πλευρά της ζωής. Είναι όλα τα παιδιά ίσα; Μπορούν τα παιδιά να γίνουν δολοφόνοι; Και η συγχώρεση μήπως τελικά παίρνει άλλη διάσταση και βαρύτητα η έννοια της όταν απέναντι σου έχεις δύο παιδικά μάτια;

Σκέψεις και προβληματισμοί μέσα από το πολύπλευρο συγγραφικό έργο “Το μακρύ σοκάκι”.

Με έντονα κοινωνικά μηνύματα, την αίσθηση της ρατσιστικής παιδικής εξέλιξης, το γαλούχισμα και την αφύπνιση μιας κοινωνίας που δεν έρχεται ποτέ.

Τοποθετούμαστε στο χωριό Πλατανιά. Δίπλα σε παιδικούς ήρωες που στέκουν ο ένας απέναντι στον άλλον και κάποια στιγμή γίνονται ένα γιατί τα παιδιά καταλήγουν πάντα να βρίσκουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Ο Ζήσης θα σε κρατήσει από το χέρι. Από τις πρώτες κιόλας γραμμές. Θα σε καθοδηγήσει βάζοντας σε να καθίσεις απέναντι από την ιστορία της Αρετής. Θα σε τοποθετήσει απέναντι από ένα αποτρόπαιο έγκλημα και εκείνα τα παιδιά, τα αλαζονικά παιδιά, θα είναι μέσα σε αυτή την ιστορία. Η Τάσια και ο Βασίλης. Δύο αδέρφια που κρατούν σφιχτά το χέρι ο ένας του άλλου και με τις άλλες παλάμες τους σφίγγουν την ικανοποίηση στο να σκορπούν το θάνατο. Ο Ζήσης είναι εκεί. Παρατηρητής της όλης ιστορίας. Γνωρίζει. Όπως γνωρίζει και ολόκληρο το χωριό και η δική του παιδική λογική δεν τον αφήνει σε ησυχία. Δύσκολο να προσαρμοστεί σε μία καθημερινότητα γεμάτο από υποκριτές. Όλο το χωριό να σκέπτεται άραγε σαν εκείνον; Όλοι γνωρίζουν μα δεν πράττουν τίποτα προς τον δρόμο της δικαιοσύνης και το κακό έχει πρόσωπα και ονόματα, μα αυτό δεν είναι αρκετό για να σβήσει η αδικία.

Ο Ζήσης έχει έναν αδερφό. Όμοιο με την Αρετή. Και τρομάζει στη σκέψη ότι σε έναν νέο εφιάλτη μπορεί εύκολα να πρωταγωνιστεί ο αδερφός του μέχρι που σβήνει η σκέψη του και όλη η συναισθηματική του φόρτιση σε ένα ανατρεπτικό φινάλε. Δεν φταίει. Όμως κάπως απροσδιόριστα εκείνος φταίει για όλα. Πάντα θα φταίει τελικά και αν έβρισκε το δικό του καταφύγιο σε εκείνα τα μουσικά ακούσματα που θα του θυμίζουν πάντα την μητέρα του, ίσως τελικά αυτό να μην ήταν ποτέ αρκετό.

Ένα συγκινητικό τέλος που βγαίνει στο φως μέσα από μία δυνατή ανατροπή. Τα κείμενα αγκαλιάζουν την γλαφυρότητα και την μοναδική αισθητική στο να αναδείξει την σπουδαιότητα της εν συναίσθησης σε έναν κόσμο που χειροκροτεί τις σιωπηλές κραυγές. Αποδοκιμάζοντας κάθε συναίσθημα, ο αναγνώστης έρχεται με θλίψη και αγωνία να ανακαλύψει το πάντρεμα των έντονων κοινωνικών μηνυμάτων με την κορύφωση των τρομακτικών στοιχείων.

ΔΕΣ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΟΥ ΣΤΟ YOUTUBE

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

~ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ~

 

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ!

 

Περίληψη:

Εσύ το φτιάχνεις, εσύ το καταστρέφεις…

Η Ζένια, μαθήτρια της δευτέρας λυκείου, βιώνει μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα όπου έρχεται αντιμέτωπη με το ρατσισμό και το μπούλινγκ στη γειτονιά της και στο σχολείο. Μέλος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, με δυο γονείς που δείχνουν αδιάφοροι και επικίνδυνοι, η Ζένια δίνει όλη της τη φροντίδα και τη στοργή στον μικρό της αδερφό Νικόλα, που την έχει ανάγκη. Το πάθος της για τη μουσική και η ανακάλυψη των αισθημάτων ενός συμμαθητή της για κείνη, θα δώσουν στην κοπέλα την ελπίδα και το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει μπροστά. Μέχρι τη στιγμή που ένας καθηγητής της θα εισβάλει στη ζωή της, την ίδια περίοδο που ο αδερφός της αρρωσταίνει πολύ σοβαρά. Τότε εκείνη θα αρχίσει να γλιστράει στα σκοτάδια του μυαλού… και ο εφηβικός της θυμός θα εξαπλωθεί μέσα της όπως το μελάνι εξαπλώνεται στο καθαρό νερό.

Το Κουτί είναι ένα βιβλίο για τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων… Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο μυθιστόρημα για το θυμό, τα όνειρα, τη φιλία και την αγάπη. Μια συγκλονιστική ιστορία για το πώς η ελπίδα ενός νέου ανθρώπου αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε μια πραγματικότητα που του ζητάει να θυσιάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

*******************************************

Βιβλιοσχολιασμός:

Ένας στενόμακρος διάδρομος, βυθισμένος στο σκοτάδι. Βυθισμένος στην ίδια την κόλαση.

Στην αφετηρία του εκείνη. Μπροστά της ξεδιπλώνεται ένα φασματικό, δυσοίωνο τέλος. Κάπου στο βάθος φεγγίζει σαν ξέπνοη ελπίδα ένα κιτρινισμένο, χάρτινο, τετράγωνο κουτί. Η ατμόσφαιρα πνιγηρή στραγγίζει κάθε της αίσθηση. Η ίδια ασφυκτιά και ενώ τα βλέφαρα της τρεμοπαίζουν καταφέρνει και κάνει το πρώτο βήμα, ακολουθεί το δεύτερο και σε έναν απόηχο ενός ξεκούρδιστου τέμπο με έναν γνώριμο ρυθμό από τα μουσικά της ακούσματα συνεχίζει και σέρνει τα βήματα της. Σε κάθε βήμα της ο διάδρομος όλο και μακραίνει και γίνεται ολοένα και πιο στενός. Ο διάδρομος την καταπίνει και τα βήματα της συνεχίζουν να σέρνονται αφήνοντας εκείνον τον χαρακτηριστικό ήχο να επισκιάζει τελικά για πάντα την καρδιά της.

Βήματα ασταθή. Βήματα βαριά, κουρασμένα…

Θέλει να τρέξει μα νιώθει άβουλη στο να υπακούσει σε εκείνη την εντολή που γδέρνει τη λογική της. Η ανυπαρξία γίνεται ακούραστη φίλη της σε όλο το φάσμα της ζωής της.

Η Ζένια πρέπει να τρέξει και να φύγει μακριά από τους σκιερούς εφιάλτες της. Γνώριμα πρόσωπα καλπάζουν προς το μέρος της. Γονείς, φίλοι, συμμαθητές και καθηγητές ακόμα και ο έρωτας, γίνονται μία τρομακτική γροθιά που προσγειώνεται με ανυπέρβλητη δύναμη επάνω της. Ξανά και ξανά και το χτύπημα αυτό επαναλαμβάνεται. Σφιχτοδένει τα χέρια της από ένστικτο μπροστά από το σώμα της μα εκείνο το επαναλαμβανόμενο χτύπημα την έχει ήδη ισοπεδώσει εδώ και αρκετή ώρα.  Ίσως τελικά να πέρασαν μέρες, μήνες ή και χρόνια και κάπου μέσα σε αυτή τη σκέψη εκείνη χάνει εντελώς την αίσθηση του χρόνου. Χάνει τον εαυτό της. Γονατίζει διπλωμένη στα δύο. Το χτύπημα αυτό της τσακίζει όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή. Τσακίζει τα ίδια της τα φτερά. Με δυσκολία σηκώνει το κεφάλι της, κοιτάζει ευθεία μπροστά. Με μάτια καρφωμένα να στάζουν πόνο. Πρέπει να φτάσει ως το τέλος του διαδρόμου, να βρει δύναμη να κλωτσήσει εκείνο το κουτί που μοιάζει σαν τέρας, λαίμαργο, έτοιμο να την κατασπαράξει. Πρέπει…

Ο Γιώργος Γιώτσας αγαπάει τους ήρωες του.

Αγκαλιάζει το δράμα τους κρατώντας στα χέρια του έντονα το ρεαλιστικό στοιχείο. Υφαίνει την δραματική ύπαρξη τους με μαεστρία. Τους τοποθετεί σε μία ατέρμονη θλίψη και μαστιγώνει ενδόμυχα τους κοινωνικούς προβληματισμούς που έρχονται στο φως.

Και κάπως έτσι… Βρίσκεται και εκείνος μέσα σε αυτόν τον στενόμακρο, σκοτεινό διάδρομο. Πίσω από εκείνο το κορίτσι, την αγαπημένη του ηρωίδα. Στη μία του παλάμη κρατάει σαν τρεμάμενη ελπίδα το φως, έτοιμος να ακολουθήσει τα βήματα της σιωπηλός. Την ίδια στιγμή απλώνοντας το άλλο του χέρι προς το μέρος της μοιάζει τελικά να είναι ο μοναδικός, αόρατος προστάτης της χαρίζοντας της εκείνο το απρόσμενο χάδι. Εκείνο που θα της δώσει δύναμη να τρέξει προς την δική της διέξοδο. Εκείνος είναι ο δημιουργός της αλλά μοιάζει σαν να είναι ο μόνος που θα την σφίξει και στην αγκαλιά του.

Η Ζένια δεν είναι η δραματική του ηρωίδα. Η Ζένια είναι… εγώ, εσύ, το παιδί σου, η κοπέλα σου, η συμμαθήτρια ή μαθήτρια σου, η κόρη σου, η φίλη σου, η ανυποψίαστη αδερφή σου, ίσως και η γειτόνισσα… Η Ζένια διατηρεί το προσωπείο του κοινωνικού συνόλου. Είναι το θύμα – το αιώνιο θύμα – της ίδιας της ζωής. Είναι η απάντηση σε όλα!

Όλα μέσα σε ένα κουτί. Ένα κοινωνικό κουτί που μοιάζει να αποδοκιμάζει τα όνειρα ενός μικρού κοριτσιού. Και αυτό το κουτί έχει έντονα τη μυρωδιά του σάπιου. Είναι η μυρωδιά μιας μάστιγας που καταπίνει αμάσητο το χθες, το σήμερα, το αύριο. Εκείνο το κουτί γίνεται η φυλακή και η λύτρωση της – μας. Εκεί μέσα ο συγγραφέας κρύβει τον ψίθυρο και την κραυγή και είναι ικανός να σε φτάσει σε ένα αναγνωστικό ελιξίριο αφήνοντας σε όμως κάπου στο τέλος να αναρωτιέσαι για το αιώνιο μέσα σου. Εκείνο, το τόσο άγνωστο μέσα σου…

 

ΔΕΣ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΟΥ ΣΤΟ YOUTUBE

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!

Περίληψη:

O Χρήστος Ιωάννου κρύβει από τη γυναίκα του ένα μυστικό που τον στοιχειώνει. Ένας φόνος που ήταν ατύχημα, ένας φόνος που δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά έγινε. Ένας άνθρωπος πέθανε εξ’ αιτίας του και μάλιστα φρικτά.
Οι τύψεις όμως θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα τον απασχολήσουν όταν ο Χρήστος φύγει από τη ζωή και ανακαλύψει ότι δεν υπάρχoυν παράδεισος και κόλαση…

Ένας άνθρωπος που μπορεί να κερδίσει ξανά τη ζωή -ή να χάσει για πάντα ολόκληρη την ύπαρξη του.
Δέσμιος σε ένα μέρος γεμάτο φως, σε ένα μέρος ζωντανό, με μια καρδιά από σκοτάδι και φρίκη

*******************************************

Βιβλιοσχολιασμός:

Ένα φριχτό ατύχημα, δύο αθώα παιδικά μάτια που καλούνται από τότε να επιβιώσουν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Η λογική παίζει ένα σκληρό παιχνίδι. Βουτάει στα λασπόνερα την αθωότητα, κάνει τον τρόμο βίωμα και συνοδοιπόρο. Τα αθώα παιδικά μάτια ανοίγουν διάπλατα, γεμάτα έκπληξη αλλά και φόβο και αμέσως το επόμενο δευτερόλεπτο σφραγίζουν δυνατά, καλώντας μία βουβή βοήθεια. Και ο Χρήστος Ιωάννου ανοίγει τα μάτια – μεγάλος πια – να στέκει μπροστά στις προκλήσεις της ζωής…

Κουβαλάει από παιδί κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που θα ριζώσει και θα απλώσει τα πλοκάμια του παντού.

Κάτι ανεξήγητο μα και ικανό να κλονίσει κάθε ψυχικό κάλεσμα, κάθε διαχωριστική γραμμή ενός γνώριμου κόσμου. Θα σταθεί σαν λαίμαργο τέρας με ανθρωποφάγα ένστικτα και θα αγκαλιάσει εκείνον, τον Σκοτεινό, που σε όλη την πορεία της ζωής του το μόνο που τον άφησε να πάρει μαζί του βγαίνοντας ζωντανός μέσα από αυτό το φριχτό ατύχημα ήταν έναν ψίθυρο στο αυτί και μία σκιά να καραδοκεί σαν την μεγαλύτερη απειλή και ελπίδα. Αυτή η φωνή… διαβάζει το μέλλον. Αυτή η φωνή… προλαβαίνει καταστάσεις. Αυτή η φωνή υπήρχε και θα υπάρχει. Τρελαίνει τα πάντα, ακόμα και τα στοιχήματα που βάζει η μοίρα με τη ζωή.

Και εκείνος, ο Χρήστος Ιωάννου, παραδίνεται σαν άπραγος μαχητής χωρίς όπλα. 

Βουτάει στο απόλυτο κενό, πλημμυρισμένος από απόγνωση. Κρυμμένος πίσω από ένα τρομερό μυστικό, που δεν εξομολογείται ποτέ στη γυναίκα του. Ξεψυχάει σιωπηλά πάνω από τα πάθη του και γίνεται έρμαιο τους. Ένας ζωντανός νεκρός. Μία φιγούρα τραγική και ένα απόλυτα μεταβατικό στάδιο μεταξύ ζωής και θανάτου. Όλα είναι εκεί, και περιμένουν να του σκίσουν σάρκα και οστά, να τον αρπάξουν και να τον κάνουν αιώνια δικό τους. Οι φυλακές του θανάτου είναι ισόβια ψυχική καταδίκη. Συνδυάζουν τον πόνο της ψυχής και του σώματος. Και όλα αυτά ο Χρήστος δεν τα γνώριζε πριν, δεν μπορούσε καν να τα φανταστεί ανθρώπινος νους. Η Κόλαση είναι χειρότερη και από τον θάνατο εν ζωή.

Ο Γιώργος Γιώτσας άφησε τη δυνατή πένα του, μέσα από το συγγραφικό του ντεμπούτο, να ξεχυθεί σαν το μελάνι που μουτζουρώνει τα πάντα. Και εκείνο απλώθηκε και σχημάτισε λέξεις μα κυρίως δυνατούς ήρωες.

Με μία δυνατή αρχή, ο Γιώργος μας χαρίζει απλόχερα ένα δραματικό έργο τρόμου και μας τραβάει στα σκοτεινά σενάρια ανάμεσα στον Παράδεισο και την Κόλαση. Ταλαντεύει τη λογική και το συναίσθημα του αναγνώστη από την αρχή μέχρι και την τελευταία σελίδα όπου μας χαρίζει τον πιο ευφυέστατο επίλογο. Ένα τέλος που είναι από τα δυνατότερα σημεία του βιβλίου, ένα τέλος που ο αναγνώστης δεν μπορεί να ξεχάσει εύκολα. Ένα τέλος που σε γεμίζει υποψίες.

Πριν από όλα αυτά όμως, θα σου δείξει την απόγνωση του ήρωα του, τον τρόμο, τη θλίψη, την παραίτηση, την άρνηση και την απόλυτη μοναξιά του. Για ακόμα μία φορά το συγγραφικό ταλέντο κυλάει αβίαστα με μία φυσικότητα που πιστεύεις ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι πραγματικότητα και ο Γιώργος, μπορώ πλέον να το πω επιβεβαιωμένα αυτό, μέσα από τις ιστορίες του έχει πολλά να μας διδάξει. Διδάσκει την τόλμη στην φαντασία και τον τρόπο που πρέπει να αγκαλιάζουμε κάθε περιθωριακό ήρωα. Είναι φιγούρες που φτιάχνει  με τόση δεξιοτεχνία, φιγούρες της διπλανής πόρτας που έχουν να σου πουν πάρα πολλά. Φωνάζουν άηχα στην καρδιά του αναγνώστη!

Σε αυτό το έργο του, όπως και σε κάθε του έργο άλλωστε, τα κοινωνικά μηνύματα είναι απεριόριστα. Υποβόσκουν σε κάθε λέξη, σε κάθε παράγραφο και σελίδα και ο συγγραφέας θέλει να μείνεις μέσα στην ιστορία του, σε εξαναγκάζει υποσυνείδητα να φτάσεις μέχρι το τέλος της.

Ποτέ δεν περίμενα ότι η γραφή του θα με συνεπάρει σε τέτοιο βαθμό και το “εκ νεκρών” το αγάπησα πολύ. Νιώθω ότι με έχει τοποθετήσει μπροστά σε έναν μακρύ διάδρομο γεμάτο αντικριστές πόρτες. Η κάθε μία πόρτα είναι και ένα έργο του και αυτός που με καλεί να ανοίξω την κάθε πόρτα για να βηματίσω προς τις πολυδιάστατες ιστορίες του, δεν είναι ο ίδιος, αλλά οι ήρωες του. Και εγώ είμαι πανέτοιμη να προχωρήσω και να ανοίξω την επόμενη πόρτα και αναρωτιέμαι που θα με οδηγήσει ακόμα μία φορά η φαντασία του!

ΔΕΣ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ MOY ΣΤΟ YOUTUBE 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 2022

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ!

Περίληψη

Έντεκα σκοτεινές ιστορίες φαντασίας, τρόμου, αλλά και ζοφερής πραγματικότητας. Πρωταγωνιστές των διηγημάτων, άνθρωποι που παλεύουν με υπερφυσικούς αλλά και καθημερινούς φόβους, σε μια ανθολογία βραβευμένων και καινούριων διηγημάτων για το τι μας περιμένει -χαμογελώντας- να κοιμηθούμε… Για το τι κρύβεται στα σκοτάδια…

Βιβλιοσχολιασμός

Έντεκα καλοδουλεμένες ιστορίες γεμάτες αγωνία, φόβο και δέος.

Ο συγγραφέας μονοπωλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη με πρωτότυπο τρόπο αφήγησης των διηγημάτων καθώς κάποια διηγήματα είναι τόσο καλοδουλεμένα που σε κάνουν να πιστεύεις ότι ο ήρωας τους είναι μέρος της ζωής σου. Ένα βιβλίο με ιστορίες τρόμου που χτίζουν νοερά ένα ρεαλιστικό και απόκοσμο φόντο. Για ακόμα μία φορά, ήρωες της διπλανής πόρτας, άτομα που κρύβουν μέσα τους έναν άλλον κόσμο. Είναι τα ίδια που προσπαθούν να πείσουν ή να πειστούν ότι ανήκουν στην μάζα των καθημερινών ανθρώπων. Γυρνώντας όμως τις σελίδες κάθε ιστορίας πολύ γρήγορα σε προβληματίζει και κυρίως σε κάνει να νιώθεις όλο και πιο έντονα ότι οι ίδιοι ήρωες μέσα στον άλλον κόσμο τους κρύβουν τις πιο σκοτεινές και αδίστακτες πλευρές τους με μία ανεξήγητη φυσικότητα.

Εδώ θα συναντήσετε:

 • Το Φεγγάρι των Νεκρών
 • Νεράιδα
 • Ζωή Γεμάτη Θαύματα
 • Φίλοι
 • Τερατογέννεση
 •  Dinner’s Ready
 • 8
 • Τίμοθι
 • Τυχερή
 • Βέρα Mushroom
 • Καθρέφτες

Μία συλλογή από δραματικοτραγικές ιστορίες με έντονο το συναίσθημα της αποστροφής και της απομόνωσης των περισσότερων ηρώων.

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Η διαστροφή κορυφώνεται μέσα από την ιστορία μιας έφηβης, της Ζένιας. Το συγγραφικό μοτίβο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι για ακόμα μία φορά ανατριχιαστικό. Μία απλή καθημερινότητα παίζει με το μυαλό του αναγνώστη πάνω στις ιερές σχέσεις που δημιουργούνται στα θεμέλια των οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων. Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που τα συναισθήματα και η συμπεριφορά των ηρώων φαίνεται να ακροπατούν πάνω σε τεντομένο σκοινί…

ΝΕΡΑΙΔΑ

Παίζοντας με το χρόνο, το παρόν και το παρελθόν για την Πένυ περιπλέκεται τόσο απροκάλυπτα που όλα γύρω της μοιάζουν απόλυτα φυσιολογικά. Στη δική της λογική ζωγραφίζονται σχεδόν μαγικά σενάρια που ξεπαιρνούν τα όρια της φαντασίας όμως υπάρχουν, είναι υπαρκτά ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται. Τα βήματα της την οδηγούν στο χωριό Πλατανιά, σε εικόνες του παρελθόντος που από μέσα τους ξετρυπώνουν ιστορίες των μαγισσών όπως αυτή την ιστορία που πρωταγωνιστή η γριά Νιόβη. Στα ανατριχιαστικά αυτά σενάρια δεν είναι μόνη, ίσως ποτέ να μην ήταν τελικά…

ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΘΑΥΜΑΤΑ

Ως που θα μπορούσε να φτάσει ένας γονιός για να σώσει το άρρωστο παιδί του; Ο μικρός Ηλίας μοιάζει με σκιά ξεχασμένη από κάποιο κακό όνειρο. Ένας ζωντανός εφιάλτης παραμένει εφιάλτης όταν η λογική μπορεί να γονατίσει μπροστά σε κάθε είδους κακουχία. Η αδυναμία, η μικρότητα, η μικροπρέπεια, ο πόνος και η αφέλεια είναι τα συναισθήματα που κρέμονται κάτω από τη λέξη “ελπίδα” και ίσως να είναι αρκετά για να σταθούν απέναντι στον πραγματικό φόβο, ίσως όμως αυτό να μην είναι τελικά ποτέ αρκετό…

ΦΙΛΟΙ

Η διαστροφή ποδοπατάει το συναίσθημα και τη λογική με μένος. Εδώ πρωταγωνιστεί το ανώτατο συμφέρον, η πρωτόγνωρη οπτική σκοπιά της παρακμής και της αλληλένδετης αλληλεγγύης. Ένα διαστρεβλωμένο τώρα και μία επετειακή συνάντηση της διαφθοράς και της υποκουλτούρας μέσα από το κοινωνικό χειροκρότημα της προσωποποιημένης διαφθοράς. Ένας φίλος, μία υπόσχεση, ποδοπατημένα “εγώ” και πελατειακές σχέσεις συμφερόντων με φόντο το παρακμιακό παράνομο μπαρ και το ανυποψίαστο κύρος ενός δημάρχου.

ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΗ 

Ο νέος συγγραφέας με τη γυναίκα του, ένα δείπνο σε ένα εξοχικό δίπλα στη λίμνη. Καλεσμένοι και όλοι γύρω από ένα τραπέζι ανταλλάσσουν ψεύτικες υποσχέσεις και ματιές γεμάτες νόημα. Ένας συγγραφέας που επιδοκιμάζει το έργο του μα κυρίως τον ίδιο του τον εαυτό. Η αμφισβήτηση παίρνει θέση στο τραπέζι και οι σχέσεις ποτέ δεν μπορούσαν να γίνουν πιο τυπικές. Η ειλικρίνεια θα σκεπάσει κάθε είδους παραδοχή και το έργο του συγγραφέα που υποκλίνεται στην φαντασία θα πρέπει τώρα να απομυθοποιηθεί. Σκιές καλύπτουν αυτό το δείπνο, σκιές και ψίθυροι που μοιάζουν με ουρλιαχτά γιατί το νέο έργο του συγγραφέα παραμένει άοσμο μέσα από τα λόγια των καλεσμένων και μαζί με εκείνο αποδοκιμάζεται τελικά και η συνέπεια σε όλα, με ένα τέλος σε αυτή την ιστορία ανατρεπτικό έναντι της λογικής.

DINNER’S READY

Αυτό το διήγημα θα μπορούσε να έχει τίτλο “Μαμά – Ρομπότ” όπως αναφέρεται και μέσα στην ιστορία. Η Μαρία θυμίζει τόσο πολύ όλες τις μανούλες που μοιάζουν πελαγωμένες μέσα στα αλλεπάλληλα και ποικίλα συναισθήματα της μητρότητας. Σε μία ηλικία όχι πολύ μεγάλη αλλά ούτε αρκετά νεαρή, κάπου στη μέση της πορείας της ζωής της εκείνη νιώθει τα πάντα γύρω και μέσα της σαν τεράστια απειλή. Ο συγγραφέας μαγεύει με τον τρόπο που περνάει τόσο αβίαστα τον χαοτικό συναισθηματικό κόσμο της πρωταγωνίστριας του. Πελαγωμένη μέσα στην απόλυτη ρουτίνα, τη μοναξιά και την ανυπαρξία έχουμε την τάση να γινόμαστε αυτοκαταστροφικοί.

8

Η Δανάη, μία έφηβη κάπου στην Κρήτη θα μας δώσει το στίγμα της νιότης και της ανεμελιάς. Το 8 δεν είναι παρά ένα νούμερο ενός δωματίου και η σκιά καραδοκεί σε κάθε ξέπνοη ανατριχιαστική λεπτομέρεια του συγγραφέα για το τι θα βιώσει και το τι πραγματικά έχει να μας πει πίσω από αυτές τις σελίδες η συγκεκριμένη ιστορία. Η εμπιστοσύνη, ο άγνωστος και ο φόβος σκεπάζουν περίτρανα κάθε σελίδα. Μοιάζει με φυλακή, είναι φυλακή ή μήπως κάτι άλλο; Όλα όμως μοιάζουν με μία διαδικασία γνώριμη. Ακόμα και η ανάκριση. Αρκετά μέτρα κάτω από τη γη και η παραδοχή ενός εγκλήματος, ενός φρικτού εγκλήματος. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός τιμωρός;

ΤΙΜΟΘΙ

Ο χρόνος είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο χρόνος και οι ψυχές. Ανάμεσα τους μεσολαβεί μία διαδικασία. Η παράδοση ψυχών.

Η φαντασία του συγγραφέα κορυφώνεται στο συγκεκριμένο διήγημα γιατί περνάμε σε μία άλλη διάσταση. Αρχέγονες δυνάμεις, όντα πλασμένα για να απλώνουν την καταστροφή, να ρίχνουν το δικό τους φως μέσα στο σκοτάδι ή να τραβάνε σαν μαγνήτης το σκότος. Ένα διαφορετικό διήγημα με έναν ψυχοπομπό να γίνεται έρμαιο της νιότης μπροστά στην αναζήτηση του έρωτα γιατί το νεαρό αγόρι ψάχνει το κορίτσι του, την Τζο και ο Τίμοθι είναι πάντα εκεί για να δώσει την σωστή ερμηνεία της ιστορίας αυτής.

ΤΥΧΕΡΗ

Ένα κέρμα.

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΩΤΣΑ!

ΒΡΕΣ ΤΑ ΟΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΤΟ ΚΟΥΤΙ

ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ

ΒΡΟΧΟΣ

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΣΟΚΑΚΙ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΨΙΘΥΡΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

19 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ

 

 

 

Η Γκεμίση Βούλα κατάγεται από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Μεγάλωσε και ζει μόνιμα στη Σητεία Κρήτης. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση της με τη συγγραφή μέσα από διαφορετικές κατηγορίες ιστοριών. Οι ιστορίες της αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από το κοινό και το πρώτο έντυπο βιβλίο της έρχεται με τίτλο «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ!». Ακολουθεί το δεύτερο σε σειρά έντυπο βιβλίο της με τίτλο «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου», μία σειρά από e-books, καθώς και δωρεάν διαθέσιμα μυθιστορήματα, διηγήματα & Short Stories.