ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 2022

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 2022

 ΈΤΟΣ 2022

 

Με την έναρξη της χρονιάς, το 2022 με βρίσκει να θέτω νέους στόχους. Μέσα στην προσωπική ανασυγκρότηση λοιπόν και στην αναπροσαρμογή πολλών σκέψεων μου ήταν και η δημιουργία αυτής εδώ της ενότητας στο κανάλι μου στο YouTube.

Με γνώμονα την αγάπη προς την συγγραφή αλλά και την έντονη ανάγκη να μπω πιο ενεργά στη διαδικασία στήριξης της ελληνικής λογοτεχνίας, σκέφτηκα κάθε χρονιά – εκτός από όλα τα άλλα βίντεο – να συμπεριλάβω μία ενότητα στο κανάλι μου αφιερωμένη αποκλειστικά στην βιβλιογραφία ενός συγκεκριμένου Έλληνα συγγραφέα.

Κάθε χρόνο λοιπόν θα μπαίνω στη διαδικασία να επιλέγω την βιβλιογραφία ενός Έλληνα συγγραφέα και να προωθώ τα βιβλία του σταδιακά μέσα από βίντεο που θα είναι αφιερωμένα σε εκείνον και τα έργα του.

Ξεκινάμε λοιπόν αυτή τη χρονιά (2022) μπαίνοντας στη διαδικασία να ξεψαχνίσουμε την βιβλιογραφία του αγαπημένου και πολυβραβευμένου συγγραφέα Γιώργου Γιώτσα.

Στο πρώτο βίντεο – αφιέρωμα λοιπόν προς έκπληξη μου εκτός από την πλούσια βιβλιογραφία του Γιώργου και μετά από επικοινωνία που είχα μαζί του, διαπίστωσα ότι η υποψία ότι οι συγγραφείς αφήνουμε τελικά μεγάλα κομμάτια της αλήθειας μας αποτυπωμένες στο χαρτί είναι πέρα για πέρα αληθινή. Απόδειξη ότι ο Γιώργος ακόμα και από την σύντομη επικοινωνία μας διατηρούσε την ευγένεια, την απλότητα αλλά και την μεγαλοπρέπεια που διακρίνει κανείς μέσα από τη γραφή του!

Αυτή την ενότητα ξεκίνησα ήδη να την απολαμβάνω περισσότερο. Επειδή η αναζήτηση, η ανακάλυψη αλλά και η διαδικασία παρουσίασης γίνεται με σκοπό να συναντήσουμε Ελληνικές πένες που γράφουν ιστορίες με κατάθεση ψυχής!

Το έργο του Γιώργου λοιπόν είναι πολύπλευρο. Όπως οφείλει να έχει στην συλλογή του κάθε συγγραφέας που πειραματίζεται πρώτα με τις εσωτερικές του φωνές και έπειτα με τα έργα του. Θα συναντήσουμε τους ήρωες των βιβλίων του, θα ταξιδέψουμε παρέα μέσα από την συγγραφική του περιουσία και θα μάθουμε περισσότερα για όλα όσα κρύβονται πίσω από τις σελίδες και τις λέξεις των ιστοριών του.

(Οι βιβλιοσχολιασμοί και τα κείμενα γράφονται αποκλειστικά από εμένα και απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή αντιγραφή αυτών για χρήση χωρίς την άδεια μου)

Ας ξεκινήσουμε…

 

 

~ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΣΟΚΑΚΙ ~ 

ΒΡΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ!

Περίληψη:

Το διήγημα αρχίζει με τη δολοφονία της Αρετής που όμως δεν συντάραξε το χωριό Πλατανιά γιατί δράστες ήταν τα αλαζονικά παιδιά του εύπορου εμπόρου Μηλιώση, αλλά και γιατί το θύμα ήταν μία «καθυστερημένη». Κι ενώ συλλογικά ο θάνατος του κοριτσιού αποδίδεται σε δυστύχημα, ο δεκατριάχρονος Ζήσης «πνίγεται». Έχει και εκείνος έναν αδελφό που πάσχει από ψυχικό νόσημα, έναν αδελφό που ουρλιάζει τις νύχτες και ζει δεμένος με λουριά σε μια σοφίτα.
Ο Ζήσης βρίσκει παρηγοριά στη μουσική, στην οποία τον μυεί η μητέρα του, μέχρι που θα ακούσει από τη βασανισμένη γιαγιά του μία μαρτυρία για κάτι που η ίδια είδε στο μακρύ σοκάκι, τον στενό δρόμο που ενώνει την πλατεία του χωριού με το νεκροταφείο. Η γιαγιά τον προειδοποιεί να μην ανταποκριθεί αν ακούσει το κάλεσμα, τη νύχτα με το ολόγιομο φεγγάρι.
Αλλά το κάλεσμα θα το ακούσει άλλος.

**********************************

Βιβλιοσχολιασμός:

Ένα δεκατριάχρονο αγόρι, ο Ζήσης, νιώθει ότι ακροπατεί σε έναν ολοζώντανο εφιάλτη.

Οι σκέψεις πάντοτε διεκδικούν το δικό τους χωροχρόνο. Σκιαγραφούν, μουτζουρώνουν και στοιχειώνουν την παιδική ύπαρξη. Τα παιδιά χτίζουν νοερά το δικό τους μικρόκοσμο. Οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις. Το καλό και το κακό γίνονται φίλοι, σύμμαχοι αλλά και εχθροί. Ανάλογα με το ποια χέρια θα αγκαλιάσουν συγκεκριμένες πράξεις. Ένα παιχνίδι, μία λογική και μία προσαρμοσμένη κοινωνία στο να σιωπά. Όλα μοιάζουν να γυρνάνε σε ένα πολύχρωμο καρουζέλ συναισθημάτων. Στροβιλίζουν την ρατσιστική πλευρά της ζωής. Είναι όλα τα παιδιά ίσα; Μπορούν τα παιδιά να γίνουν δολοφόνοι; Και η συγχώρεση μήπως τελικά παίρνει άλλη διάσταση και βαρύτητα η έννοια της όταν απέναντι σου έχεις δύο παιδικά μάτια;

Σκέψεις και προβληματισμοί μέσα από το πολύπλευρο συγγραφικό έργο “Το μακρύ σοκάκι”.

Με έντονα κοινωνικά μηνύματα, την αίσθηση της ρατσιστικής παιδικής εξέλιξης, το γαλούχισμα και την αφύπνιση μιας κοινωνίας που δεν έρχεται ποτέ. Τοποθετούμαστε στο χωριό Πλατανιά. Δίπλα σε παιδικούς ήρωες που στέκουν ο ένας απέναντι στον άλλον και κάποια στιγμή γίνονται ένα γιατί τα παιδιά καταλήγουν πάντα να βρίσκουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Ο Ζήσης θα σε κρατήσει από το χέρι. Από τις πρώτες κιόλας γραμμές. Θα σε καθοδηγήσει βάζοντας σε να καθίσεις απέναντι από την ιστορία της Αρετής. Θα σε τοποθετήσει απέναντι από ένα αποτρόπαιο έγκλημα και εκείνα τα παιδιά, τα αλαζονικά παιδιά, θα είναι μέσα σε αυτή την ιστορία. Η Τάσια και ο Βασίλης. Δύο αδέρφια που κρατούν σφιχτά το χέρι ο ένας του άλλου και με τις άλλες παλάμες τους σφίγγουν την ικανοποίηση στο να σκορπούν το θάνατο. Ο Ζήσης είναι εκεί. Παρατηρητής της όλης ιστορίας. Γνωρίζει. Όπως γνωρίζει και ολόκληρο το χωριό και η δική του παιδική λογική δεν τον αφήνει σε ησυχία. Δύσκολο να προσαρμοστεί σε μία καθημερινότητα γεμάτο από υποκριτές. Όλο το χωριό να σκέπτεται άραγε σαν εκείνον; Όλοι γνωρίζουν μα δεν πράττουν τίποτα προς τον δρόμο της δικαιοσύνης και το κακό έχει πρόσωπα και ονόματα, μα αυτό δεν είναι αρκετό για να σβήσει η αδικία.

Ο Ζήσης έχει έναν αδερφό. Όμοιο με την Αρετή. Και τρομάζει στη σκέψη ότι σε έναν νέο εφιάλτη μπορεί εύκολα να πρωταγωνιστεί ο αδερφός του μέχρι που σβήνει η σκέψη του και όλη η συναισθηματική του φόρτιση σε ένα ανατρεπτικό φινάλε. Δεν φταίει. Όμως κάπως απροσδιόριστα εκείνος φταίει για όλα. Πάντα θα φταίει τελικά και αν έβρισκε το δικό του καταφύγιο σε εκείνα τα μουσικά ακούσματα που θα του θυμίζουν πάντα την μητέρα του, ίσως τελικά αυτό να μην ήταν ποτέ αρκετό.

Ένα συγκινητικό τέλος που βγαίνει στο φως μέσα από μία δυνατή ανατροπή. Τα κείμενα αγκαλιάζουν την γλαφυρότητα και την μοναδική αισθητική στο να αναδείξει την σπουδαιότητα της εν συναίσθησης σε έναν κόσμο που χειροκροτεί τις σιωπηλές κραυγές. Αποδοκιμάζοντας κάθε συναίσθημα ο αναγνώστης έρχεται με θλίψη και αγωνία να ανακαλύψει το πάντρεμα των έντονων κοινωνικών μηνυμάτων με την κορύφωση των τρομακτικών στοιχείων.

ΔΕΣ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΟΥ ΣΤΟ YOUTUBE

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

~ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ~

 

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ!

 

Περίληψη:

Εσύ το φτιάχνεις, εσύ το καταστρέφεις…

Η Ζένια, μαθήτρια της δευτέρας λυκείου, βιώνει μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα όπου έρχεται αντιμέτωπη με το ρατσισμό και το μπούλινγκ στη γειτονιά της και στο σχολείο. Μέλος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, με δυο γονείς που δείχνουν αδιάφοροι και επικίνδυνοι, η Ζένια δίνει όλη της τη φροντίδα και τη στοργή στον μικρό της αδερφό Νικόλα, που την έχει ανάγκη. Το πάθος της για τη μουσική και η ανακάλυψη των αισθημάτων ενός συμμαθητή της για κείνη, θα δώσουν στην κοπέλα την ελπίδα και το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει μπροστά. Μέχρι τη στιγμή που ένας καθηγητής της θα εισβάλει στη ζωή της, την ίδια περίοδο που ο αδερφός της αρρωσταίνει πολύ σοβαρά. Τότε εκείνη θα αρχίσει να γλιστράει στα σκοτάδια του μυαλού… και ο εφηβικός της θυμός θα εξαπλωθεί μέσα της όπως το μελάνι εξαπλώνεται στο καθαρό νερό.

Το Κουτί είναι ένα βιβλίο για τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων… Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο μυθιστόρημα για το θυμό, τα όνειρα, τη φιλία και την αγάπη. Μια συγκλονιστική ιστορία για το πώς η ελπίδα ενός νέου ανθρώπου αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε μια πραγματικότητα που του ζητάει να θυσιάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

*******************************************

Βιβλιοσχολιασμός:

Ένας στενόμακρος διάδρομος, βυθισμένος στο σκοτάδι. Βυθισμένος στην ίδια την κόλαση.

Στην αφετηρία του εκείνη. Μπροστά της ξεδιπλώνεται ένα φασματικό, δυσοίωνο τέλος. Κάπου στο βάθος φεγγίζει σαν ξέπνοη ελπίδα ένα κιτρινισμένο, χάρτινο, τετράγωνο κουτί. Η ατμόσφαιρα πνιγηρή στραγγίζει κάθε της αίσθηση. Η ίδια ασφυκτιά και ενώ τα βλέφαρα της τρεμοπαίζουν καταφέρνει και κάνει το πρώτο βήμα, ακολουθεί το δεύτερο και σε έναν απόηχο ενός ξεκούρδιστου τέμπο με έναν γνώριμο ρυθμό από τα μουσικά της ακούσματα συνεχίζει και σέρνει τα βήματα της. Σε κάθε βήμα της ο διάδρομος όλο και μακραίνει και γίνεται ολοένα και πιο στενός. Ο διάδρομος την καταπίνει και τα βήματα της συνεχίζουν να σέρνονται αφήνοντας εκείνον τον χαρακτηριστικό ήχο να επισκιάζει τελικά για πάντα την καρδιά της.

Βήματα ασταθή. Βήματα βαριά, κουρασμένα…

Θέλει να τρέξει μα νιώθει άβουλη στο να υπακούσει σε εκείνη την εντολή που γδέρνει τη λογική της. Η ανυπαρξία γίνεται ακούραστη φίλη της σε όλο το φάσμα της ζωής της.

Η Ζένια πρέπει να τρέξει και να φύγει μακριά από τους σκιερούς εφιάλτες της. Γνώριμα πρόσωπα καλπάζουν προς το μέρος της. Γονείς, φίλοι, συμμαθητές και καθηγητές ακόμα και ο έρωτας, γίνονται μία τρομακτική γροθιά που προσγειώνεται με ανυπέρβλητη δύναμη επάνω της. Ξανά και ξανά και το χτύπημα αυτό επαναλαμβάνεται. Σφιχτοδένει τα χέρια της από ένστικτο μπροστά από το σώμα της μα εκείνο το επαναλαμβανόμενο χτύπημα την έχει ήδη ισοπεδώσει εδώ και αρκετή ώρα.  Ίσως τελικά να πέρασαν μέρες, μήνες ή και χρόνια και κάπου μέσα σε αυτή τη σκέψη εκείνη χάνει εντελώς την αίσθηση του χρόνου. Χάνει τον εαυτό της. Γονατίζει διπλωμένη στα δύο. Το χτύπημα αυτό της τσακίζει όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή. Τσακίζει τα ίδια της τα φτερά. Με δυσκολία σηκώνει το κεφάλι της, κοιτάζει ευθεία μπροστά. Με μάτια καρφωμένα να στάζουν πόνο. Πρέπει να φτάσει ως το τέλος του διαδρόμου, να βρει δύναμη να κλωτσήσει εκείνο το κουτί που μοιάζει σαν τέρας, λαίμαργο, έτοιμο να την κατασπαράξει. Πρέπει…

Ο Γιώργος Γιώτσας αγαπάει τους ήρωες του.

Αγκαλιάζει το δράμα τους κρατώντας στα χέρια του έντονα το ρεαλιστικό στοιχείο. Υφαίνει την δραματική ύπαρξη τους με μαεστρία. Τους τοποθετεί σε μία ατέρμονη θλίψη και μαστιγώνει ενδόμυχα τους κοινωνικούς προβληματισμούς που έρχονται στο φως.

Και κάπως έτσι… Βρίσκεται και εκείνος μέσα σε αυτόν τον στενόμακρο, σκοτεινό διάδρομο. Πίσω από εκείνο το κορίτσι, την αγαπημένη του ηρωίδα. Στη μία του παλάμη κρατάει σαν τρεμάμενη ελπίδα το φως, έτοιμος να ακολουθήσει τα βήματα της σιωπηλός. Την ίδια στιγμή απλώνοντας το άλλο του χέρι προς το μέρος της μοιάζει τελικά να είναι ο μοναδικός, αόρατος προστάτης της χαρίζοντας της εκείνο το απρόσμενο χάδι. Εκείνο που θα της δώσει δύναμη να τρέξει προς την δική της διέξοδο. Εκείνος είναι ο δημιουργός της αλλά μοιάζει σαν να είναι ο μόνος που θα την σφίξει και στην αγκαλιά του.

Η Ζένια δεν είναι η δραματική του ηρωίδα. Η Ζένια είναι… εγώ, εσύ, το παιδί σου, η κοπέλα σου, η συμμαθήτρια ή μαθήτρια σου, η κόρη σου, η φίλη σου, η ανυποψίαστη αδερφή σου, ίσως και η γειτόνισσα… Η Ζένια διατηρεί το προσωπείο του κοινωνικού συνόλου. Είναι το θύμα – το αιώνιο θύμα – της ίδιας της ζωής. Είναι η απάντηση σε όλα!

Όλα μέσα σε ένα κουτί. Ένα κοινωνικό κουτί που μοιάζει να αποδοκιμάζει τα όνειρα ενός μικρού κοριτσιού. Και αυτό το κουτί έχει έντονα τη μυρωδιά του σάπιου. Είναι η μυρωδιά μιας μάστιγας που καταπίνει αμάσητο το χθες, το σήμερα, το αύριο. Εκείνο το κουτί γίνεται η φυλακή και η λύτρωση της – μας. Εκεί μέσα ο συγγραφέας κρύβει τον ψίθυρο και την κραυγή και είναι ικανός να σε φτάσει σε ένα αναγνωστικό ελιξίριο αφήνοντας σε όμως κάπου στο τέλος να αναρωτιέσαι για το αιώνιο μέσα σου. Εκείνο, το τόσο άγνωστο μέσα σου…

 

ΔΕΣ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΟΥ ΣΤΟ YOUTUBE

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΩΤΣΑ!

ΒΡΕΣ ΤΑ ΟΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΤΟ ΚΟΥΤΙ

ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ

ΒΡΟΧΟΣ

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΣΟΚΑΚΙ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΨΙΘΥΡΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

19 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ

 

 

 

Voula Gkemisi
Η Γκεμίση Βούλα κατάγεται από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Μεγάλωσε και ζει μόνιμα στη Σητεία Κρήτης. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση της με τη συγγραφή μέσα από διαφορετικές κατηγορίες ιστοριών. Οι ιστορίες της αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από το κοινό και το πρώτο έντυπο βιβλίο της έρχεται με τίτλο «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ!». Ακολουθεί το δεύτερο σε σειρά έντυπο βιβλίο της με τίτλο «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου», μία σειρά από e-books, καθώς και δωρεάν διαθέσιμα μυθιστορήματα, διηγήματα & Short Stories.