ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ – ΑΘΗΝΑ ΜΑΛΑΠΑΝΗ

 

“ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ”

 

“Σε εσένα, που μπορεί ακόμη να καταπιέζεις τη δική σου κακοποίηση…”

Δεκαεπτά διαφορετικές ιστορίες μα και τόσο ίδιες.

Το βιβλίο “Σπάσε την Πατριαρχία” της Αθηνάς Μαλαπάνη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος από τον Ιούνιο του 2021.

Διαβάζοντας το βιβλίο, μία σειρά μικρο – διηγημάτων θα σας κρατήσουν συντροφιά μέσα από την ρεαλιστική έκβαση μιας πραγματικότητας που η σύγχρονη κοινωνία τείνει να εθελοτυφλεί.

Η Ελένη, η Μυρτώ, η Αγγελική, η Ζέτα, η Άννα, η Αθηνά, ο Γιώργος, η Δάφνη, ο Λουκάς… Είναι μερικά από τα πρόσωπα που θα συναντήσετε μέσα σε αυτές τις σελίδες.

Θα μας παρουσιάσουν τις δικές τους ιστορίες που – στα δικά μου μάτια τουλάχιστον – μοιάζουν με μικρο – εξομολογήσεις. Είναι η δική τους κατάθεση ψυχής.

Ο καθένας από τους ήρωες αυτούς έχει κάτι πολύ ουσιαστικό να μας πει. Κουβαλώντας το βαρύ φορτίο της σκληρής τους καθημερινότητας έρχονται αντιμέτωποι όλοι με την πραγματική έννοια της Πατριαρχίας. Εκείνο το κοινωνικό σύστημα, το οποίο έχει την τάση να σε φέρνει αντιμέτωπο με το “είναι” σου αλλά και να σε μειώνει για την όποια διαφορετικότητα σου.

Ιστορίες ανθρώπινες, καθημερινές αλλά κυρίως γνώριμες προς όλους μας.

Ψυχικά τραύματα που κουβαλάει κάθε ήρωας και ηρωίδα μέσα από την κοινωνική “αναπηρία” που επικρατεί.

Πόσο δύσκολο είναι τελικά να απομυθοποιήσουμε την κυριαρχία της Πατριαρχίας; Πόσο εύκολο να ασκούμε ακόμα κριτική και να γινόμαστε – κατά κάποιο τρόπο – έρμαια της;

Τα βιώματα αυτά διαβάζοντας τα θα μας διδάξουν.

Προβάλουν κυρίως την θλιβερή πλευρά των ηρώων τους και είναι σε θέση να μεταδώσουν στον αναγνώστη το απόλυτο συναίσθημα του προβληματισμού.

Οι σελίδες μέσα από τις σύντομες αυτές ιστορίες κυλούν εύκολα και η ροή των ιστοριών μας “μιλάει” χρησιμοποιώντας λέξεις ουσιαστικές, ανθρώπινες και επίκαιρες γιατί το θέμα της Πατριαρχίας θα είναι πάντα επίκαιρο. Επιβιώνει και αναπαράγεται μέσα στο κοινωνικό σύνολο με έναν τρόπο μοναδικά αξιολύπητο.

Το κοινωνικό σύστημα που τροφοδοτεί την Πατριαρχία θα σε βάζει πάντα απέναντι σε οποιαδήποτε καθημερινή πράξη ή στάση που θα σου υπενθυμίζει ότι – κατά κύριο λόγο – επικρατεί η αντρική κυριαρχία και εσύ σίγουρα δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ζήσεις φυσιολογικά μέσα στην όποια διαφορετικότητα ή επιλογή σου.

Αυτό το σύστημα πάντα θα έχει τον τρόπο να απαξιώνει τα όνειρα σου. Να υποβαθμίζει την άποψη σου και την στάση σου απέναντι στη ζωή. Να μειώνει κάθε επιλογή σου και να κατακρίνει σχεδόν κραυγαλέα κάθε μοναδικότητα σου που δεν μπορεί να κατανοήσει όποιος δεν είναι ποτέ σε θέση να δεχτεί την διαφορετικότητα.

Η έννοια της Πατριαρχίας είναι πολυδιάστατη και πλέον συναντάτε παντού.

Στις ερωτικές πεποιθήσεις, στις φιλικές και οικογενειακές σχέσεις. Στην επαγγελματική ή σχολική σου εξέλιξη.

Γιγαντώνεται, τροφοδοτείται και αναπαράγεται συνεχώς…

Είναι το σκοτάδι που μπορεί να σκεπάσει την ίδια την ύπαρξη σου και οφείλεις πάντα να είσαι πιο δυνατός και να μην γίνεις ποτέ σύμμαχος της σιωπής.

Οι ήρωες που παρουσιάζονται στο βιβλίο “Σπάσε την Πατριαρχία” είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι πολύ κοντά σε εμάς και στο κοινωνικό σύνολο που επιβιώνουμε όλοι. Είναι άνθρωποι που χρειάζονται τις λέξεις μα κυρίως τις πράξεις, περισσότερο από τον καθένα. Άνθρωποι που το θάρρος και η τόλμη τους μπορεί να έχουν αποδυναμωθεί από τα απανωτά χτυπήματα εκείνου του κοινωνικού συστήματος που συντελεί στην ουσιαστική έννοια της Πατριαρχίας.

*

Αθηνά:

“Δεν ξέρω ακριβώς πότε άρχισε… και κυρίως δεν ξέρω γιατί το άφησα να συνεχίζεται…”

Τι φοβάται ένα θύμα περισσότερο; Την αρχή ή το τέλος; Ένα βίωμα παραμένει τόσο ακλόνητο και βαθύ μέσα στον ψυχισμό του θύματος που είναι αδιανόητο να συνειδητοποιήσει ότι το ίδιο το θύμα δεν φταίει. Πρώτα ο ψυχισμός του ίσως να το καθοδηγήσει στο λάθος μονοπάτι της ενοχής και έπειτα, η κατακραυγή μιας κοινωνίας που δεν έχει τολμήσει ακόμα να σπάσει τα δεσμά και να αγκαλιάσει με όποιον τρόπο την διαφορετικότητα γύρω της.

*

Σβελτάνα:

“Άφησα την κόρη μου στην πατρίδα μου. Της γράφω γράμματα καθημερινά, τώρα πρέπει να έχει μεγαλώσει, να έχει φτάσει έντεκα χρονών…”

Η διαφυγή έμοιαζε με λύση. Όμως η ελπίδα πολύ σύντομα βουλιάζει μέσα από την ρατσιστική διάσταση που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μοναξιά, η αποξένωση, η απομόνωση γίνονται αχώριστοι φίλοι αυτής της διαδρομής. Μιας διαδρομής χωρίς χάρτη. Μακριά από όνειρα, ιδανικά και ανθρώπους που είναι δεσμοί αίματος.

*

Λουκάς:

“Στην φαντασία του, στον προσωπικό του χώρο, μπορούσε να είναι ότι ήθελε, ότι ονειρευόταν…”

Αμφιλεγόμενα όντα που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο λόγω της διαφορετικότητας τους. Μα ο Λουκάς δεν είναι παρά η απόδειξη ότι μέσα στους κανόνες υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις. Παγιδευμένος σε ένα σώμα άγνωστο, με μία εμφάνιση ξένη από την φυσιολογική του εξέλιξη και την βαθιά του επιθυμία. Ακόμα ένα ψυχικά τραυματισμένο πλάσμα που θέλει να σπάσει τις αλυσίδες της Πατριαρχίας. Ακόμα ένα πλάσμα που νιώθει αδύναμο και ανίκανο στο να τα καταφέρει μόνος…

Θα μιλήσουμε για την δική σου Πατριαρχία.

Όπως ακριβώς μιλούν και οι ιστορίες αυτές πίσω από τις σελίδες τους. Θα αναδείξουμε λοιπόν όλα εκείνα τα στοιχεία που σε κάνουν να είσαι μέρος αυτής της πυραμίδας. Θα σε κατατάξουμε και εμείς κοινωνικά εκεί που πραγματικά σου αρμόζει. Απέναντι στην αλήθεια σου που δυσκολεύεσαι να αντικρίσεις ή να συνειδητοποιήσεις.

Αν είσαι από εκείνους που η άποψη σου αλλά κυρίως η στάση της ζωής σου σε φέρνει στα όρια να υποκλίνεσαι με όποιο τρόπο στον μισογυνισμό ή είσαι από εκείνους που πολύ εύκολα γρατζουνάς μανιωδώς τα γρανάζια μιας ρατσιστικής διάθεσης, ακόμα και αν είσαι από εκείνους που θεωρείς ότι το να γεννιέται κάποιος άντρας του δίνει αυτόματα τα προνόμια μιας αόρατης κυριαρχίας τότε σίγουρα δεν ανήκεις εδώ.

Στον δικό μας κόσμο δεν χωράει κανένας ανθρώπινος “νόμος” που καταπατάει τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα και προβάλει απροκάλυπτα ή προκλητικά σεξιστικά και φυλετικά στερεότυπα συντηρώντας ταυτόχρονα σύγχρονες και μη προκαταλήψεις.

Αν είσαι ένας από εκείνους τότε σίγουρα δεν ανήκεις εδώ!

 

– ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ –

Πάτα εδώ & Δες την βιβλιοπαρουσίαση στο Youtube!

ΌΛΕΣ ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ YOUTUBE – ΈΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ!

 

Η Γκεμίση Βούλα κατάγεται από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Μεγάλωσε και ζει μόνιμα στη Σητεία Κρήτης. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση της με τη συγγραφή μέσα από διαφορετικές κατηγορίες ιστοριών. Οι ιστορίες της αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από το κοινό και το πρώτο έντυπο βιβλίο της έρχεται με τίτλο «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ!». Ακολουθεί το δεύτερο σε σειρά έντυπο βιβλίο της με τίτλο «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου», μία σειρά από e-books, καθώς και δωρεάν διαθέσιμα μυθιστορήματα, διηγήματα & Short Stories.